Wakker geschud over digitale informatie - MBO Congres 2017

23 mei 2017

Of je de dames en heren die gaan over de digitale administratie van MBO opleidingen kan opschudden? Nou en of. Coachview was dit jaar op het MBO Congres van 2017. Een interessant event voor iedereen uit de MBO sector die te maken heeft met administratiestromen. 4 workshops praatten ons bij over de aankomende ontwikkelingen. Het thema: leren van elkaar. Maar het begon met een stevige wake up call.

 

Online wakker worden

Wie dacht dat de administratieve medewerkers hun digitale leven op orde hadden, heeft het mis. Maria uit Bulgarije gaf aan hoe gevaarlijk identiteitsfraude is. Waarom je je geboortedatum beter op privé kunt zetten en dat de gevolgen van identiteitsfraude tot wel 17 jaar voort kunnen slepen. De angst zat er goed in en de boodschap was duidelijk. Alle docenten en leerlingen moeten goed geïnformeerd worden over de risico's van een online leven. Maar ook voorzien worden van preventieve maatregelen. Voor je het weet is je schoolnetwerk gegijzeld, beaamt aan het eind iedereen.

 

Onrust aanmeldingswet

Na een goed verzorgde lunch in Leerhotel het Klooster te Amersfoort, gingen de oren het vakgebied in. We hoorden over de ontwikkeling van BRON, en hoe het systeem zich volop ontwikkeld. Sessie 2 ging over de nieuwe, spannende wet over aanmeldingen. Het zweet gutste door de zaal toen de mensen hoorden dat de aanmeldingen volgend jaar weleens kunnen vertienvoudigen. Hoe zit dat? Een MBO scholier moet zich in 2018 voor 1 april aangemeld hebben voor een school. Daarna mag deze persoon nog switchen, maar alleen binnen de school. Wed je op meerdere opleidingen bij verschillende scholen, dan moet de jongeren zich dus aanmelden op álle andere scholen. Met alle intake procedures die daarbij komen kijken zag de administratief medewerker de vrijdagmiddagborrel direct verdampen.

 

Meer en meer systemen

Een nieuw uitwisselingssysteem voor studenteninformatie staat op de rol bij saMBO ict. Of eigenlijk drie, want de MBO raden willen alles behalve een systeem zoals Studielink en regelt de zaken liever zelf. Het moet een driehoek vormen tussen voortgezet onderwijs, gemeentes en de MBO's zelf. De hitte in de zaal bleef, maar werd afgesloten met een begripvol applaus. Na een kort kijkje in de keuken bij SBB en de UX experts van DUO stapten we binnen in de heerlijke keuken van het MBO Congres zelf. Het lopende buffet stond er heerlijk bij en het netwerken kon beginnen.

 

Al die nieuwe systemen. Veel plezier was er niet te horen over de administratie van mbo opleidingen. Al slaakte er af en toe wel een zucht van verlichting door de zalen als er uren bespaard konden worden - zeker bij de UX workshop van DUO -  . Met al die verschillende systemen was de conclusie voor ons helder: het uitwisselen van gegevens blijft een last, hoe het zou moeten, daar praten we lustig op los.

 

Een leven lang leren wel op de radar?

En toen vroegen we onszelf wat af? Waar is die focus op een Leven Lang Leren, ofwel volwassenonderwijs? Het kwam kort voorbij, maar het is een kans die nog lang niet op de algemene agenda staat. Waren we op het verkeerde evenement? Keuzedelen zat niet in ons workshoppakket. Dus wie weet hebben we wat gemist. Voor nu zien we onze stelling bevestigd: 2/3e van het MBO kan kansen pakken in het volwassenonderwijs. Coachview als administratie systeem voor volwasseneducatie is interessant, mits de MBO scholen meer nadruk gaan leggen op deze tak van lesgeven. Met teruglopende inschrijvingen op het reguliere onderwijs, is het een slimme stap om continuïteit voor de toekomst veilig te stellen.